Klokkeremmer.com
Hvordan vurderer du informasjonen på denne siden?

Send tilbakemelding
  Spesialisten innen klokkedeler siden 1991
  +24.000 se deler fra +50 merker
  Eget urverksted

Vedlikehold av klokker

Vedlikehold av klokker omfatter mange aspekt, som urverket og hylsteret rundt urverket. Klokker får ofte røff behandling, da de er under mye ytre innflytelser. Armbåndsuret på håndleddet blir varmt både av kroppsvarme og av solskinn. Når vi tar av klokken blir den kjølt ned til romtemperatur. Denne temperaturendringen endrer smøringen og skaper slitasje.

De fleste klokker er vanntette til 3 atm eller 30 meter: dette er ikke nok for å kunne svømme, vaske bilen eller å ta oppvasken. På grunn av vannets bevegelse stiger trykket som kan føre til at fukt kommer inn i urverket. Fukt påvirker smøringen til klokken og forårsaker oksidering på metalldelene. De fleste klokker har kunstige rubinlager, der hjulakslene roterer. Disse kunstige rubinene er ekstremt hardføre og slites ikke, men forårsaker slitasje på aksene som snurrer på innsiden. Slitasje på aksene gjør urverket unøyaktig. Dette kan bare fikses ved å erstatte urverket.

Når en går med en klokke vil svette komme i kontakt med klokken. Svette inneholder forskjellige syrer som påvirker seglet i bakcoveret og kan ødelegge kronen, da fukt og skitt kan komme inn i klokken.

Det er anbefalt at mekaniske klokker som er vannresistente (fra fukt, 3 atm) blir levert på service hvert fjerde år. Kun klokker merked 5 atm eller 50 meter kan bli brukt i vann. Ved hyppig bruk er 10 atm eller 100 meter anbefalt. Ved vannresistente klokker er det anbefalt med service to ganger i året for å sjekke effektiviteten. En kan jevnlig sjekke om glasset er ødelagt, eller om kronen fungerer skikkelig. Hvis klokken er ødelagt, unøyaktig eller har mistet farge, så indikerer det at den ikke er tett. Da må deler byttes ut for å sikre vanntettheten.